Enoki

Residential 2

The Common

The house on the Common was inspired by Californian style, 1960s architecture and landscape. The design was created in close collaboration between Susanna and Craig the client. The house sits lightly on the boulder filled site, on a setback lower level which is hidden from the street. The interior is open planned with a series of stone walls used to divide the space. The rear opens up to upper decks one for dining and the other for lounging shaded by an existing Gum tree and covering the lower pool area. The outcome is a perfect house for entertaining and relaxing.

Builder: Alders Building
Crackenback Stone wall: Eco Outdoors  >
Photographer: Evolved Images


Kings Park Residence

Another collaboration between Enoki, Phil Harris from Troppo Architects, and a wonderful client, has resulted in a marriage of periods. A dark Victorian house has been transformed into a light, outward facing home with spaces that invite you inward while allowing the outside in. The extension is constructed out of glass and timber allowing views to the garden and pond from all angles. The interior spaces have been wrapped in different timber species. A clean yet earthy tone is evident in the ecoply kitchen. The use of spotted gum in the bathroom set against an existing raw, red brick wall, creates a rugged, holiday mood. The study and living room set off from the kitchen area allow for a connection of all spaces which is further enhanced with the custom built joinery throughout the house. The existing house has also undergone minor renovations. These have made a big impact to the overall connection of the old and new and to the success of the project.

Architect: Troppo Architects
Photographer: Evolved Images


Fullarton Residence

The client asked for an extension to their family home which would complete the existing house. The extension provides a refreshing outlook that embraces the casual, contemporary Australian aesthetic. The extension has functional, clean white spaces with a connection to the outdoors. The use of warm oak veneers, marble slabs and stone benchtops juxtaposed against the textured white backdrop results in an inviting, fresh space, with open living areas for the young growing family. The new pool and undercover entertainment area allows the family to entertain and live outdoors.

Builder: Alders Building
Photographer: Evolved Images


Collison

This project involved taking a home, with good bones set on wonderful grounds, and redesigning the interior spaces to have a current look and feel that reflect the client's personal and life style. The kitchen is spacious, open to the outdoors, generous in proportion, yet minimal and slick. The central living area is equipped with a bar and a home entertainment wall is cleverly concealed behind sliding panels. Feature lighting and wallpapers have been used throughout the house to create detail and emphasize ceiling height changes.

Builder: Gardiner Builders
Photographer: James Knowler Photography


Blair

These design savvy clients wanted assistance with key interior elements to finish off the home's unique, architect-designed extension. With the kitchen as the starting point, the client encouraged us to be as adventurous as we wanted to be. The result was a wall of deep pink, full height cupboards concealing the fridge and pull out pantries, shamrock green, glass splashback extending into the scullery and a concrete island benchtop The house has a casual presence reflecting the client's lifestyle, with design details subtly dispersed throughout the home, such as the use of Tretford carpet and gallery lighting, to highlight an extensive art collection.

Builder: Tim Russel Constructions


Adelaide Residence

An exercise in the use of clean lines, a minimal colour palette and tight space planning. This busy family needed a low-fuss, high-function kitchen, with materials that would stand up to the test of time. The main focus of the galley configuration is the end wall, for which the client wanted an unorthodox treatment. The clean, minimal palette inspired us to bring nature into the space as an eye-catching juxtaposition. Images were taken of an ivy covered wall, converted into wallpaper and covered with clear, toughened glass for longevity. The layout of the space was designed to allow everything to be at one's fingertips and long bench tops provide ample prep space as well as a quick spot for kids' meals.

Photographer: Evolved Images


Brammy Kyprianou

An effortless collaboration between client, architect and designer, this project created a beautiful home within a small envelope. The core project driver: sustainability in both a 'green' and lifestyle sense. Large volume water storage tanks hidden under outdoor decking, grey water reticulation, energy efficient tap ware, sanitary fixtures and appliances, LED and compact fluorescent lighting, reconstituted and recycled timbers, natural oil finishes and low VOC paints, were all used to the highest degree of effectiveness. The small footprint is deceptive, as the spatial volume opens to an outdoor area, extending the internal living space beyond its glass facade. The master bedroom floats like a tree house within glass walls, yet is deceptively private, as are the other sleeping zones located within the existing heritage cottage. Beautiful and subtle, this extension is virtually undetectable from the street front, but unfolds as soon as you step inside.

Building Design: Troppo Architects
Builder:
 Gardiner Builders
Photographer: James Knowler Photography


Rohrsheim Extension

A comfortably contemporary, classic family extension suiting the client's casual and outdoor focused lifestyle. The design needed to sit well with the existing house, both in proportion and look. The existing rooms were renovated to reflect the clean and easy style of the client, with polished and sophisticated finishes, furniture and textures. Open planning of the internal areas, which connect seamlessly to an exterior floating deck, allows people to sit either together or independent of one another, while still sharing in the same space. A subtle yet rich palette of existing and new stone, recycled and reconstituted timbers, organic fabrics and leathers create an environment that is timeless and beautiful.

Building Design: Billson Sawley Architects
Photographer: Evolved Images


Polites Apartment

The client wanted the interior environment of their home, situated above the Adelaide skyline, to make the most of its city and hill views and to reflect their appreciation of international style and classic design objects. The bespoke joinery, in polished and matte lacquer finishes, sits beautifully with their collection of contemporary classic furniture pieces.

Builder: KJM Kustom Joinery Manufacturers


Stock-Snell

Working in collaboration with the client, Enoki created both the architectural and interior design of this residence. The brief called for a spacious yet modest dwelling, taking reference from the 60's architecture to compliment the client's furniture and objects collection. Polished concrete floors and exposed split face block blade walls compliment the neutral, clean design as well as the client's laid back nature.

Building Design: Enoki
Builder:
 Wedgewood Constructions 
Photographer: Harry Koch


Mitolo Beach House

This weekend residence is used regularly for entertaining. The client brief called for an uncluttered, airy space using quality fittings and finishes. The project included spatial planning for all internal spaces and all internal and external selections.

Building Design: Michael Fieldler
Photographer: Evolved Images


Rohrsheim Pool House

A captivating pool area designed for relaxation. An indoor and outdoor area was required to fit within the existing landscape. The project includes spacial planning and all exterior and internal selections.

Building Design: Billson Sawley Architects.


Brumby

A classic, minimal parent's retreat uses tonal white layers to encourage rest and relaxation. The project includes a comfortable mix of iconic furniture pieces and cosy, luxe furnishings.

Builder: Paul Gardiner
Photographer: James Knowler


Lumbers

A restful master bedroom, accompanied by a luxurious parent's retreat. A soft palette of neutral layers was created to stand alongside modern classics and family heirlooms.

Photographer: Evolved Images